Formål: Økologiske markforsøg fokuserer i 2014 på at skabe bedre og mere stabile udbytter i de to store afgrøder kløvergræs og vårsæd. Kløvergræs dyrkes på 1/3 af det økologiske areal og vårsæd på 1/5 af arealet.
Effekt: Kløvergræs: Højere udbytter og bedre kvalitet i 3. til 5. års kløvergræsmarker – konkret forventes det at give ca. 5-700 kr. højere DB II /ha. Ressourceforbruget bliver lavere, når landmanden kan anvende græsmarkerne mindst 1-2 år længere.
Vårsæd: Udbytterne i vårsæd forventes at kunne øges med ca. 3-5 hkg/ha, uden brug af flere ressourcer. Effekten vil derfor være et bedre miljøregnskab og større indtjening.
Økologiske markforsøg giver ny viden, der er direkte anvendelig for de økologiske landmænd, da forsøgene ligger på forskellige optimale lokaliteter rundt i landet. Selve forsøgene bliver brugt som demonstrationer ved markvandringer, og derudover bliver resultaterne formidlet i Oversigt over Landsforsøg. Økologiske markforsøg er således yderst effektive til at udvikle den økologiske produktion.
Indhold: Kløvergræs: Der sammensættes og afprøves nye holdbare kløvergræsblandinger med større artsdiversitet, så markerne kan anvendes i mere end 3 år, samtidig med at udbytte og kvalitet fastholdes i alle produktionsår.
Vårsæd: Betydningen af udsædsmængde, udsædens vitalitet, sortsvalg, arts- og sortsblandinger for afgrødens udbytte, robusthed og ukrudtskonkurrence. Det afprøves ved forskellige gødningsniveauer i marker med moderat udbytteniveau og ved forskellige ukrudtsstrategier, herunder rækkedyrkning. Det vil være muligt at vurdere potentialet i de enkelte tiltag op mod hinanden og mod landmandens egen praksis i de enkelte marker.